Studie/stage in het buitenland

Stappenplan
Wil je graag een stage in het buitenland doen? Dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor! Alle informatie hebben wij verdeeld in 10 stappen. Dit stappenplan is te vinden op Canvas. Wij vragen alle studenten die een stage in het buitenland willen doen dit stappenplan volledig door te nemen. Het is even wat leeswerk, maar met de informatie die hier te vinden is ga je goed voorbereid op weg, en heb je handige tips om een geweldig avontuur aan te gaan.

Studieonderdelen
Binnen de studie Geneeskunde zijn er verschillende onderdelen die je in het buitenland kunt volgen:

Minor (bachelor Geneeskunde)
Er zijn verschillende Erasmus MC minoren met een internationale component. Ook kun je een buiten reguliere minor volgen bij een andere Nederlandse of buitenlandse universiteit. Hier moet je wel zelf naar op zoek gaan. 

Coschappen & masteronderzoek (master Geneeskunde)
In de master geneeskunde zijn er mogelijkheden om 1 coschap van serie A of B (behalve Inwendige Geneeskunde), je masteronderzoek en/of je keuze- en oudste coschap in het buitenland te doen. 

Voorbereiding
Wanneer je een studieonderdeel hebt gekozen om in het buitenland te doen, moet je geschikte plek gaan zoeken, huisvesting regelen, visum aanvragen, vaccinaties laten zetten en natuurlijk de reis zelf regelen. 
Hierboven hebben wij het stappenplan benoemd. Deze bevat enorm veel informatie over wat je moet regelen, hoe je dat doet, en belangrijke zaken om niet te vergeten. Als je deze stappen goed doorneemt ga je goed voorbereid op weg.

Toestemming
Voor je vertrekt moet je toestemming krijgen voor het doen van je stage. Dit is een hele belangrijke om op tijd te regelen. Wanneer je geen toestemming hebt gekregen om je stage te volgen, dan krijg je er geen studiepunten voor. Dit betekent dat je je stage opnieuw zal moeten doen. Zorg daarom dat je de regels goed volgt en de aanvraag op tijd indient!

Calamiteiten
Sinds enige jaren hanteert de EUR een calamiteitenprotocol, dat het Erasmus MC heeft overgenomen.
Een handige checklist in geval van nood:
Bel het noodnummer van je verzekeraar en houd je reisverzekeringspolisnummer gereed;
Bel het noodnummer van de (Nederlandse) ambassade/het consulaat;
Bel het centrale noodnummer van de EUR: tel. +31-(0)-640847882;
Informeer je begeleider en/of het International Office van het Erasmus MC;
Informeer je lokale begeleider en/of lokale International Office;
Informeer je ouders, familie en vrienden.

Registratie Osiris Buitenland
Als universiteit vinden we het belangrijk om contact op te kunnen nemen met studeten in het buitenland in geval van calamiteiten. Daarom verzoeken wij alle studenten die naar het buitenland gaan ‘In case of emergence (ICE)’ gegevens achter te laten via Osiris Buitenland. Hoe dit werkt lees je bij Stap 9 – Calamiteiten in Canvas.

Financiën
Een stage kan veel geld kosten, maar gelukkig zijn er ook opties voor financiering. Deze kan je vinden in het kennisitem; Financiën Buitenlandstage.

Sociaal Stageverslag
Wanneer je gebruikmaakt van de Erasmus MC-beurs wordt verwacht dat je een Sociaal stageverslag schrijft en uploadt. De template voor dit verslag vind je op de Canvas pagina, en hoe je deze indient (upload naar Canvas) lees je bij Stap 10 – Thuiskomst.