Studie/stage in het buitenland

Studieonderdelen
Binnen de studie Geneeskunde zijn er verschillende onderdelen die je in het buitenland kunt volgen:

Minor (bachelor Geneeskunde)
Er zijn 5 minoren met een internationale component. Ook kun je een buiten reguliere minor volgen bij een andere Nederlandse of buitenlandse universiteit. Hier moet je wel zelf naar op zoek gaan. 

Coschappen & masteronderzoek (master Geneeskunde)
In de master geneeskunde zijn er mogelijkheden om 1 coschap van serie A of B (behalve Inwendige Geneeskunde), je masteronderzoek en/of je keuze- en oudste coschap in het buitenland te doen. 

Toestemming
Je hebt voor een buiten reguliere minor, het masteronderzoek of een coschap in het buitenland altijd vooraf toestemming nodig. Zie hiervoor ook de regels in de OER.

Voorbereiding
Wanneer je een studieonderdeel in het buitenland wilt gaan doen, moet je dit goed voorbereiden. Hierbij valt te denken aan het vinden van een geschikte stageplek, het organiseren van huisvesting, het aanvragen van een visum, het laten zetten van vaccinaties en natuurlijk de reis zelf. Om je op weg te helpen is er een overzichtelijk stappenplan gemaakt met informatie over alle zaken die je tijdens de voorbereiding moet regelen.

Gezondheidsrisico’s en vaccinatieprotocol
Op sommige buitenlandse bestemmingen loop je al student een verhoogd risico op bepaalde infectieziekten. Sommige hiervan kunnen worden voorkomen door vaccinaties, preventieve medicatie en insectenwerende maatregelen. Het is daarom van belang om tijdig te informeren naar de te nemen preventieve maatregelen en vaccinatieschema's bij de  Travel Clinic Erasmus MC of de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Rotterdam.

Daarnaast is er een vaccinatieprotocol met meer informatie over vaccinaties en preventie.

Risicogebieden
Tijdens de Covid-19-pandemie zijn reisadviezen (uitgedrukt in kleuren) van het ministerie van Buitenlandse Zaken belangrijker dan ooit tevoren. Deze kleuren van landen zijn ook na de pandemie van groot belang. Het is vanuit de opleiding niet toegestaan om stages te doen in landen met code oranje of rood. Houd daarom rekening hiermee bij het plannen van je stage. Zie voor meer advies op deze pagina.

Calamiteiten
Sinds enige jaren hanteert de EUR een calamiteitenprotocol, dat het Erasmus MC heeft overgenomen. Een handige checklist - noteer vóórdat je op reis gaat de telefoonnummers (!) in geval van nood:

Meer informatie en vragen
Wanneer je meer informatie wilt over het doen van een stage in het buitenland, kijk dan eerst op de Canvaspagina voor Studie/Stage in het buitenland.