Duurzaamheid

Duurzaamheid staat volop in de belangstelling. Gelukkig beginnen steeds meer mensen te beseffen dat het verduurzamen van onze manier van leven in de wereld essentieel is voor de huidige en toekomstige generaties. 

Een duurzaam Erasmus MC
Sinds 2019 wordt ook in het Erasmus MC het programma ‘Een duurzaam Erasmus MC’ uitgerold. Dit wordt gedaan voor en door alle medewerkers en studenten van het Erasmus MC. In de Taskforce die dit coördineert zit ook één lid van de studentenraad namens alle studenten.

In het nieuwe duurzaamheidsverslag kun je onder andere lezen over nieuw afgesloten convenanten, de CO2-voetafdruk van het Erasmus MC, materiaalstroomanalyses op de IC, aanpak diversiteit en inclusie, duurzaamheid in het onderwijs en de Green Teams, die op hun beurt weer bij landelijke netwerken aangesloten zijn. Lees hier verder het “Duurzaamheidsverslag 2021.

Volgend jaar kunnen je hopelijk op de Agora pagina’s en volledig op de hoogte zijn van alle ins- en outs. Vooralsnog kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief via duurzaam@erasmusmc.nl.

Duurzaamheid in het onderwijs
In het nieuwe curriculum van ErasmusArts 2030 zal duurzaamheid een meer prominente rol krijgen als één van de vier onderwerpen van het project gestuurd onderwijs. Verder is er op dit moment een Green Team Onderwijs (bestaande uit een samenwerking tussen studenten en de afdeling MGZ) actief bezig om planetary health te integreren in het gehele Geneeskunde curriculum. Wil jij hier graag meer over weten? Stuur dan een mail naar studentenraad@erasmusmc.nl.

Wat kun jij zelf doen?
1. Neem je eigen bekers en waterflessen mee 
2. Print zo min mogelijk
3. Reduce, reuse, recycle
4. 
Meer energiebesparing: doe onnodige lichten uit, laat je computerscherm automatisch in slaapstand gaan, zet je helderheid wat lager
5. 
Reis duurzamer: meer actief transport zoals fietsen of lopen
6. 
Eet duurzamer: minder vlees en meer plantaardig
7. 
Sluit aan bij een Green Team of creëer er zelf één
8. 
Doe je masteronderzoek over planetary health
9. 
Creëer meer bewustwording en ga het gesprek aan met anderen

Meer informatie?
Voor algemene vragen omtrent duurzaamheid, kun je mailen naar studentenraad@erasmusmc.nl
Voor specifieke vragen omtrent het programma ‘Een duurzaam Erasmus MC’, kun je mailen naar duurzaam@erasmusmc.nl.  

Meer informatie over de initiatieven op het gebied van onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering EUR-breed is te vinden op deze website.